Genelgelerİhracat Destekleriİhracat Genelgeleri

Tasarım ve Ürün Geliştirme Projesi Desteğine İlişkin Genelge

TASARIM VE ÜRÜN GELİŞTİRME PROJESİ DESTEĞİNE İLİŞKİN GENELGE1
BİRİNCİ BÖLÜM
Başlangıç Hükümleri
Amaç
MADDE 1 –
(1) Bu Genelgenin amacı, 17/8/2022 tarihli ve 5973 sayılı Cumhurbaşkanı kararıyla yürürlüğe konulan İhracat Destekleri Hakkında Karar kapsamında yer alan tasarım ve ürün geliştirme projesi desteğinin uygulanmasına yönelik başvuru, değerlendirme ve sonuçlandırma işlemlerine dair süreçlere ve bu süreçlerin Destek Yönetim Sistemi (DYS) üzerinden işleyişine yönelik usul ve esasların belirlenmesidir.
Dayanak
MADDE 2 –
(1) Bu Genelge, 5973 sayılı Karar ile 2019/7 sayılı Ticaret Bakanlığı Destek Yönetim Sistemine İlişkin Uygulama Tebliği hükümlerine istinaden hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 3 –
(1) 5973 sayılı Kararın 2 nci maddesinde belirtilen tanımlara ilave olarak bu Genelgede geçen;
a) Bakanlık yurt dışı temsilcisi: Ticaret Müşaviri/Ataşesi veya Bakanlık tarafından ilgili ülkede görevlendirilen Bakanlık temsilcisini,
b) Destek yönetim sistemi (DYS): Mal ihracatına ve hizmet ihracatına yönelik devlet destekleri ile Dâhilde İşleme Rejimi, Hariçte İşleme Rejimi, Vergi Resim Harç İstisnası, Belgesiz İhracat Kredilerine ilişkin bileşenlerden oluşan Ticaret Bakanlığı Destek Yönetim Sistemini,
c) Harcama yetkisi verilen şirket: Bu Genelgenin 16 ncı maddesinde sayılan şartları haiz ve Bakanlıkça ortaklık yapısı onaylanmış olan şirketleri,
ç) İlişkili kişi:

  • Destek kapsamındaki şirketler ile harcama yetkisi verilen şirketlerin kendi
    ortaklarını,
  • Destek kapsamındaki şirketler ile harcama yetkisi verilen şirketlerin veya söz
    konusu şirketlerin ortaklarının ilgili bulunduğu gerçek kişi veya kurumları,
  • Destek kapsamındaki şirketler ile harcama yetkisi verilen şirketlerin veya söz
    konusu şirketlerin ortaklarının idaresi, denetimi veya sermayesi bakımından
    doğrudan veya dolaylı olarak bağlı bulunduğu gerçek kişi veya kurumları,
  • Destek kapsamındaki şirketler ile harcama yetkisi verilen şirketlerin veya söz
    konusu şirketlerin ortaklarının idaresi, denetimi veya sermayesi bakımından
    nüfuzu altında bulundurduğu gerçek kişi veya kurumları,
  • Ortakların eşlerini,
  • Ortakların veya eşlerinin üstsoy ve altsoyu, üçüncü derece dahil yansoy
    hısımları ve kayın hısımlarını,
    d) İncelemeci kuruluş: Şirketin üyesi bulunduğu İhracatçı Birliği Genel Sekreterliğini,


e) Karar: 5973 sayılı İhracat Destekleri Hakkında Kararı,
f) Kayıtlı elektronik posta (KEP): 6/12/2018 tarihli ve 30617 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Elektronik Tebligat Yönetmeliği hükümleri uyarınca; elektronik iletilerin, gönderimi ve teslimatı da dâhil olmak üzere kullanımına ilişkin olarak hukukî delil sağlayan, elektronik postanın nitelikli şeklini,
g) Nitelikli elektronik imza: 15/1/2004 tarihli ve 5070 sayılı Elektronik İmza Kanununa istinaden elle atılan imza ile aynı hukuki sonucu doğuran ve belgeleri elektronik ortamda imzalamak için kullanılan elektronik veriyi ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Desteklenen Faaliyetler
Destek oran ve üst limitleri
MADDE 4 –
(1) Şirketlerin destek kapsamına alınan tasarım ve ürün geliştirme projeleri için;
a) Proje kapsamında istihdam edilen tasarımcı, modelist ve mühendislerin brüt maaş giderleri aynı anda azami 10 kişi için en fazla 3.000.000 TL,
b) Alet, teçhizat, malzeme ve yazılım giderleri en fazla 1.500.000 TL,
c) İnternet sitesi üyeliğine ilişkin giderleri en fazla 500.000 TL
olmak üzere proje bazında % 50 oranında desteklenir.
(2) Tasarım ve ürün geliştirme projesi destek kapsamına alınan şirketlere yıllık verilecek destek tutarı yıllık ihracatının yarısından fazla olamaz. Destek tutarının hesaplanmasında ödeme belgesi tarihine ilişkin yılı ile aynı takvim yılına ait ihracat tutarı esas alınır.
(3) Destek başvurusunda bulunan şirketlerin ihracatı, bu şirketle organik bağı olan şirket ya da aynı holding/şirketler topluluğu bünyesinde yer alan bir şirketi vasıtasıyla gerçekleştirmeleri mümkündür.
(4) Bir şirket en fazla bir projesi için tasarım ve ürün geliştirme projesi desteğinden faydalanabilir. Destek süresi boyunca veya sonrasında, tasarım ve ürün geliştirme projesi desteklenen şirketin farklı bir projesi desteklenmez.
(5) Birinci fıkranın (a) bendi kapsamında istihdam edilen tasarımcılardan azami ikisi yabancı olabilir.
Destek üst limitlerinin güncellenmesi
MADDE 5 –
(1) Bu Genelge kapsamında destek üst limitleri her takvim yılı başında (TÜFE + Yİ-ÜFE)/2 oranında güncellenir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Desteklenecek Faaliyetlere İlişkin Hususlar
Tasarımcı, modelist ve mühendis giderlerinin desteklenmesi
MADDE 6 –
(1) Tasarım ve ürün geliştirme projesi uygun görülen şirket ile harcama yetkisi bulunan yurt içinde veya yurt dışında yerleşik şirket tarafından proje kapsamında yeni istihdam edilen tasarımcı/modelist/mühendisin brüt ücretleri desteklenir.
(2) Tasarım ve ürün geliştirme projesinin destek kapsamına alınma başvurusunun Bakanlığa iletildiği tarih itibarıyla geriye dönük en fazla 6 ay süreyle şirkette çalışmakta olan tasarımcı/modelist/mühendis yeni istihdam olarak kabul edilir. Şirket içi birimler arasında veya şirket ile organik bağı bulunan şirketler arasında yer değiştiren personel yeni istihdam olarak değerlendirilmez.
(3) Tasarım ve ürün geliştirme projesine ilişkin süre uzatımı başvurusu uygun görülen şirketlerin, uzatılan proje süresince istihdam ettiği tasarımcı/modelist/mühendislere yönelik giderleri, bu Genelgenin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen limitler dahilinde ve bu maddenin ikinci fıkrasında belirtilen koşulların sağlanması halinde desteklenir.
(4) Şirketler tarafından yürütülecek olan tasarım ve ürün geliştirme projeleri çerçevesinde;
a) Üniversitelerin endüstriyel tasarım veya moda tasarımı ile ilgili bölümlerinde yükseköğrenim görmüş tasarımcıların,
b) Tasarımı ve çizimi belirlenmiş olan tekstil/konfeksiyon ürünlerinin üretilebilmesi için şablon ve kalıpların hazırlanmasını, ürüne uygun malzeme yapısının tespit edilmesini ve numune dikiminin yapılmasını takip eden, yüksekokul veya meslek liselerinin ilgili bölümlerinden mezun modelistlerin,
c) Mühendislik bölümlerinden lisans derecesi ile mezun olmuş mühendislerin istihdam giderleri desteklenir.
(5) İstihdam giderlerine ilişkin destek başvuruları; istihdam desteğine konu tasarımcı/modelist/mühendisin mezun olduğu eğitim programı ile ders içerikleri, şirketteki görev tanımı ve iş sözleşmesinin kapsamı ile şirketin faaliyet gösterdiği sektörün gerekliliklerinin yanı sıra çalışana ait iş çıktıları da göz önünde bulundurularak incelemeci kuruluşlarca sonuçlandırılır. İlgili tasarımcı/modelist/mühendisin şirketteki görev tanımı ve iş sözleşmesi kapsamının, şirketin Bakanlıkça uygun görülen projesinin kapsamı ile sınırlı olması halinde istihdam giderleri destek kapsamında değerlendirilir.
(6) İşveren primi ile fazla mesai, sosyal yardım, ikramiye, prim ve diğer yan hak ödemeleri brüt maaş kapsamında değerlendirilmez.
(7) Tasarımcı/modelist/mühendis ortaklar ile idari pozisyonlarda görev alan personelin istihdam gideri desteklenmez.
(8) Başka kamu kurum veya kuruluşunca sağlanan ve brüt maaşa etki eden (Kararın 14 üncü maddesi kapsamında sağlanan %50 destek oranında artışa sebebiyet veren) diğer destek uygulamalarından yararlanan şirketler bu maddede belirtilen destekten yararlandırılmaz.

Alet, teçhizat, malzeme ve yazılım giderlerinin desteklenmesi
MADDE 7 –
(1) Tasarım ve ürün geliştirme projesi uygun görülen şirketin; a) Ek 2’de belirtilen alet, teçhizat, malzemelerden Bakanlıkça uygun görülerek Proje kapsamında onaylananların satın alma giderleri (ikinci el satın alma giderleri destek kapsamında değerlendirilmez),
b) Ek 2’de belirtilen tasarım/ürün geliştirme süreçlerine ilişkin yazılım ürünleri ile söz konusu ürünlerin üst versiyonlarından Bakanlıkça uygun görülerek proje kapsamında onaylananların satın alma ve kiralama giderleriyle lisansları, veri tabanı, işletim sistemleri ve bunların yıllık bakım-güncelleme bedelleri ile
yazılımların devreye alınması, iyileştirilmesi ve idamesi için yapılacak danışmanlık, eğitim ve dış kaynak kullanımı harcamaları desteklenir.
(2) İncelemeci kuruluş, alınan alet, teçhizat, malzeme ve yazılımın rayice ve içerik olarak belirlenen kapsama uygunluğu konularında destek kapsamındaki şirketten; bilirkişi, uzman veya uzman kurum/kuruluşlardan rapor talep edilebilmesini teminen Bakanlığa başvurur. Raporu düzenleyenlerin sahip olması gereken nitelik ve vasıflara dair kriterler Bakanlıkça belirlenir. Söz konusu rapora ilişkin harcamalar destek kapsamında değerlendirilmez.
İnternet sitesi üyeliği giderlerinin desteklenmesi
MADDE 8 –
(1) Tasarım ve ürün geliştirme projesi uygun görülen şirketin internetsitesi üyeliği kapsamında; nihai tüketiciye yönelik olmayan, sektöre özgü yeni tasarım ve trendlerin yer aldığı internet sitesi üyelikleri ve yenilenmesine ilişkin giderleri desteklenir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Destek Kapsamına Alınma
Tasarım ve ürün geliştirme projelerinin destek kapsamına alınması
MADDE 9 –
(1) Bu Genelgede yer alan destek unsurlarından yararlanacak şirketlerin, destek kapsamına alınma başvurusunun Bakanlığa iletildiği tarih itibarıyla en az 1 yıl önce ihracat gerçekleştirmiş (ihraç kayıtlı satışları dahil) sınai ve ticari faaliyette bulunan şirketler olması gerekir. Söz konusu şirketlerin tasarım ve ürün geliştirme projesi ile Bakanlığa DYS üzerinden müracaat etmelerini müteakip ön inceleme yapılması ve projenin Bakanlık tarafından destek kapsamına alınması gerekir.
(2) Bu Genelge kapsamındaki destek unsurlarından yararlanmak üzere, Bakanlığa DYS üzerinden başvuruda bulunan şirketler için Bakanlıkça yapılacak ön inceleme esnasında şirketlerin;
a) Mevcut tasarım ve ihracat kapasitesi ile bu kapasiteyi geliştirme potansiyeli,
b) Birim ihraç fiyatını artırma potansiyeli,
c) Üst yönetimin projeyi sahiplenme düzeyi,
ç) Proje ekibinin niteliği,
d) Proje bütçesinin şirket mali yapısına/üretim kapasitesine uygunluğu,
e) Projenin tasarım ve ürün geliştirme altyapısı kurulması/geliştirilmesi ile doğrudan ilgili olup olmadığı hususları dikkate alınır.
(3) Ön inceleme çalışmasının tamamlanmasının ardından Bakanlık başvuru sahibi şirketin projesinin destek kapsamına alınıp alınmadığını belirler.
(4) Şirketlerin tasarım ve ürün geliştirme projesinin destek kapsamına alınma başvurusuna ilişkin Bakanlıkça bildirilen eksiklikleri 3 ay içerisinde tamamlamamaları veya projenin destek kapsamına alınmasının uygun görülmemesi hallerinde, Bakanlığın DYS üzerinden şirkete ret bildirimi tarihinden itibaren 6 ay sonra yeniden müracaatta bulunabilir.
Proje bütçesi ve revizyon
MADDE 10 –
(1) Bu Genelge kapsamındaki destek kalemleri için her yılın, ilgili destek kalemine ilişkin şirket tarafından DYS’de belirtilen ve Bakanlık tarafından onaylanan bütçe limitleri esas alınır.
(2) Şirket, en az 6 aylık sürelerle destek süresi boyunca en fazla 3 kez Bakanlığa DYS üzerinden revize başvurusunda bulunabilir. Şirket, destek süresinin ilk 6 ayı ile son 6 ayında revize başvurusu yapamaz.
(3) Bu Genelge kapsamındaki destek kalemleri için her yılın, ilgili destek kalemine ilişkin şirket tarafından belirtilen tahmini bütçe üst limitini aşmamak ve rayice uygun olmak şartıyla tasarım ve ürün geliştirme projeleri kapsamındaki;
a) Tasarımcı/modelist/mühendis istihdamına ilişkin yapılan kişi/sayı değişiklikleri,
b) İlgili proje yılı için belirtilen türdeki alet/teçhizat/malzeme/yazılım ürünlerinin model, sürüm ve birim fiyatında oluşan değişiklikler,
c) İnternet sitesi üyeliğine ilişkin değişiklikler proje revizyonunu gerektirmez. Projeye ilişkin diğer tüm hususlardaki değişiklikler revizyona tabidir.
Destek başlangıç tarihi, süresi ve süre uzatımı
MADDE 11 –
(1) Tasarım ve ürün geliştirme projesi destek başlangıç tarihi, bu Genelgenin 9 uncu maddesi çerçevesinde Bakanlık tarafından destek kapsamına alındığı tarihtir. Şirketlerin sunacağı tasarım ve ürün geliştirme projelerinin süresi üç yıldır. Yapılacak değerlendirme neticesinde destek süresi, bu Genelgenin 4 üncü maddesinde belirtilen limitler dâhilinde olmak kaydıyla üç yıllık destek süresinin bitiminden itibaren iki yıl daha uzatılabilir.
(2) Destek süresinin uzatılması talebi şirket tarafından destek süresinin bitimini takip eden 3 ay içerisinde DYS üzerinden iletilir. Bakanlıkça yapılacak değerlendirme neticesinde destek süresi 2 yıl uzatılan şirket tarafından 1 revizyon başvurusunda bulunulabilir. Uzatılan destek süresinin ilk 6 ayı ile son 6 ayında revizyon başvurusu yapılamaz.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Destek Başvurusu ve Ödeme
Destek Başvurusu
MADDE 12 –
(1) Bu Genelge kapsamında şirketlerin destek ödemesinden yararlandırılabilmesi için Ek 1’de belirtilen belgelerle birlikte ödeme belgesi tarihinden itibaren en geç altı ay içerisinde incelemeci kuruluşa DYS üzerinden başvurulur.
(2) Destek kapsamında talep edilen her türlü bilgi ve belgenin DYS aracılığıyla iletilmesi gerekir. Başvuru sahibine yapılacak bildirimler DYS aracılığıyla yapılır. Destek sürecine ilişkin başvuruların alınması, incelenmesi ve sonuçlandırılması kapsamındaki tüm iş ve işlemler DYS üzerinden gerçekleştirilir. DYS üzerinden yapılan tüm başvuru ve bildirimlerde DYS üzerindeki başvuru ve bildirim tarihleri esas alınır.
(3) Bu Genelge kapsamında DYS üzerinden ibraz edilen her türlü belgenin asıllarının gerektiğinde denetlenmek ve incelenmek üzere 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun “Belgelerin saklanması, saklama süresi” başlıklı 82 nci maddesi ve diğer ilgili mevzuat çerçevesinde 10 yıldan az olmamak üzere sınıflandırılmış bir biçimde başvuru sahibince saklanması zorunludur.
Eksik belgelerin tamamlanması
MADDE 13 –
(1) Bakanlık veya incelemeci kuruluş tarafından yapılan inceleme neticesinde DYS üzerinden iletilmesi talep edilen eksik bilgi/belgelerin; şirkete bildirildiği tarihten itibaren üç ay içerisinde tamamlanmaması halinde, söz konusu harcamalar destek kapsamında değerlendirilmez. Proje başvuruları ise üç aylık süre Bakanlık veya incelemeci kuruluş tarafından DYS üzerinden yapılan bildirim tarihiyle başlar; şirketin DYS üzerinden ilgili bilgi/belgeyi Bakanlığa/incelemeci kuruluşa iletmesi ile sona erer.
(2) Eksik tamamlama süresinin bitimini müteakip, incelemeci kuruluş tarafından yapılan inceleme neticesinde ilk eksik bildirimine konu edilmemiş eksik bilgi/belgelerin bulunması halinde, incelemeci kuruluş Bakanlığın uygun görüşünü alarak söz konusu eksik bilgi/belgenin tamamlanmasını teminen 1 defaya mahsus üç aya kadar ilave süre verebilir.
Ödeme esasları
MADDE 14 –
(1) Şirketlerin, bu Genelge kapsamında destek ödemesinden yararlandırılabilmesi için ödemenin bankacılık kanalıyla yapılması gerekmektedir.
(2) Uluslararası standartlarda bankacılık sisteminin yerleşmediği ülkelerde bankacılık sistemi dışında yapılan ödemelerin desteklenebilmesi için; ödeme belgesinin o ülke şartlarında muteber olduğuna ilişkin belge, Bakanlık yurt dışı temsilcisinin onayına sunulmak üzere ilgili incelemeci kuruluş tarafından DYS üzerinden iletilir.
(3) Ödemenin şirkete ait kredi veya hesap kartı ile peşin veya taksitle yapılması durumunda sunulacak kredi kartı ekstresi veya hesap bildirim cetvelinin aslı veya banka onaylı nüshası olmalıdır. Kredi veya hesap kartı ile yapılan ödemelerde ödeme tarihi kredi kartı ekstresi veya hesap bildirim cetvelinde belirtilen işlem tarihidir.
(4) Çek ile yapılan ödemelerde hesap ekstresinin veya ödeme dekontunun ibrazı zorunlu olup; süre, çekin ödendiğini gösterir banka hesap dökümündeki ödeme tarihi esas alınarak hesaplanır. Müşteri çeki veya cirolu çek ile yapılan ödemeler destek kapsamında değerlendirilmez.
(5) Ödeme belgesi üzerinde sadece işlem tarihinin yer alması durumunda işlem tarihi, hem işlem hem de valör tarihinin yer alması durumunda valör tarihi esas alınır.
(6) Ödemeye ilişkin, ibraz edilen belgelerdeki giderlerin (dolaylı vergiler dahil) Türk Lirası (TL) cinsinden olanları TL, döviz cinsinden olanları ise ödeme belgesi tarihindeki Gösterge Niteliğindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kurları listesinde yer alan döviz alış kurları esas alınarak TL olarak ödenir. Gösterge Niteliğindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kurları listesinde yer almayan ülke para birimleri TL’ye çevrilirken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca Alım Satıma Konu Olmayan Dövizlere İlişkin Bilgi Amaçlı Kur Tablosunda yer alan kurlar esas alınır.
(7) Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca Alım Satıma Konu Olmayan Bilgi Amaçlı Kur Tablosunda yer almayan ülke para birimlerine istinaden yapılan kur hesaplamalarında Bakanlıkça uygun görülen diğer uluslararası veri kaynakları esas alınır.
Mahsup
MADDE 15 –
(1) İnceleme neticesinde destek ödemesi yapılabilmesi için, destek kapsamındaki şirketin Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumuna vadesi geçmiş vergi ve sosyal güvenlik borcu bulunup bulunmadığına ilişkin sorgulama re’sen yapılır veya belge talep edilir.
(2) Şirketin Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumuna vadesi geçmiş borcu bulunmadığına dair belge ya da borçları yeniden yapılandırılmış ise yeniden yapılandırma sözleşmesine uyulduğuna ilişkin belgenin temin edilmesini müteakip, hak ediş miktarı hesaplanır.
(3) Destek ödemesi yapılacak şirketin, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu nezdinde borcunun bulunduğunun tespit edilmesi halinde mahsup işlemi aşağıdaki şekilde yapılır:
a) Hakediş tutarının borçların tamamını karşılaması halinde her iki kuruma, bakiye kalırsa başvuru sahibine ödeme yapılır.
b) Hakediş tutarının borçların tamamını karşılamaması halinde borç durumunu gösterir belgelerde yer alan tutarların hakedişe orantılanması suretiyle her iki kuruma dağıtım yapılır.
c) Mahsup işlemi gerçekleşmeden her iki kurumdan birisi tarafından haciz konulmuşsa, haczi koyan kurumun alacağının tamamı ödenir. Haczedilen tutarın ilgili kuruma gönderilmesinden önce diğer kurum tarafından da haciz konulması halinde ise ilk haczi koyan kurumun alacağının tamamı ödenir. Bakiye varsa koyduğu hacze istinaden diğer kuruma gönderilir.
ALTINCI BÖLÜM
Şirketleri İlgilendiren Diğer Hükümler
Harcama yetkisi
MADDE 16 –
(1) Tasarım ve ürün geliştirme projeleri uygun görülen şirketlerle organik bağı bulunan şirketlere harcama yetkisi verilebilmesi için Ek 1’de yer alan belgeler ile Bakanlığa başvurulması gerekir.
(2) Organik bağ aşağıda belirtilen koşulların sağlanması halinde oluşmuş sayılır:
a) Tasarım ve ürün geliştirme projesi uygun görülen şirketin en az % 51 oranında ortak olduğu şirkete,
b) Tasarım ve ürün geliştirme projesi uygun görülen şirket hissesinin en az %51’ine sahip ortak ya da ortakların en az %51 oranında ortak olduğu şirkete,
c) Tasarım ve ürün geliştirme projesi uygun görülen şirketin halka açık bir anonim ortaklık olması halinde, halka açık kısım düşülmek suretiyle kalan hissenin %51’ine sahip şirkete harcama yetkisi verilebilir.
(3) Yurt dışı şirketin çoğunluk hissesinin yerli ortaklara ait olması kaydıyla kurulabilmesi zorunluluğunun bulunduğu ülkelerde, geri kalan hissenin tamamının tasarım ve ürün geliştirme projesi destek kapsamında bulunan şirkete ait olması gerekmektedir.
(4) Harcama yetkisi verilen yurt dışı şirketi, tasarım ve ürün geliştirme projesi destek kapsamına alınan şirket ve ortaklarının toplam ortaklık payı oranında desteklerden yararlandırılabilir.
(5) Tasarım ve ürün geliştirme projesi uygun görülen şirketin bu Genelgede belirtilen faaliyetlerine ilişkin giderlerinin destek ödemesinden yararlandırılabilmesi için; harcama ve ödemelerin tasarım ve ürün geliştirme projesi destek kapsamına alınan şirket veya harcama yetkisi verilmiş şirket tarafından gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Destek ödemesi her halükârda tasarım ve ürün geliştirme projesi destek kapsamında bulunan şirkete yapılır.
Yurt dışında düzenlenen belgelerin onaylanması
MADDE 17 –
(1) Bu Genelge kapsamında şirketler tarafından yapılan destek başvurularında sunulması gereken ve yurt dışında düzenlenmiş olan tüm belgeler, söz konusu belgelerin düzenlendiği ülkedeki Bakanlık yurt dışı temsilcisi onayına tabidir. Bu belgeler, ilgili incelemeci kuruluş tarafından DYS üzerinden belgelerin düzenlendiği yerde görevlendirilmiş Bakanlık yurt dışı temsilcisinin onayına sunulur. Türkiye’de düzenlenen belgeler için Bakanlık yurt dışı temsilcisi onayı aranmaz.
(2) Bakanlık yurt dışı temsilcisi, yeminli tercümanlar tarafından tercüme edilmiş yurt dışı belgeleri de onaylayabilir. Yabancı dilde düzenlenen belgelerin tercümeleri ile DYS üzerinden ibraz edilmesi ve tercümelerin yeminli tercüman tarafından yapılması gerekmektedir.
İngilizce olarak düzenlenen belgelerin tercüme edilmesine gerek bulunmamaktadır. İlgili incelemeci kuruluşun gerek gördüğü durumlarda İngilizce metinlerin tercümesi talep edilebilir.
(3) Bakanlık yurt dışı temsilcisinin belgelere ilişkin verdiği onay, belgenin ilgili ülke mevzuatına uygun olarak düzenlendiği ve harcamanın ortalama rayice uygun olduğu hususlarını kapsar.
(4) Harcamaya ilişkin belgelerin düzenlendiği ülke ile faaliyetin gerçekleştiği ülke farklı ise, harcama belgelerinin onayı söz konusu belgelerin düzenlendiği ülkede bulunan Bakanlık yurt dışı temsilcisi tarafından gerçekleştirilir. Bakanlık yurt dışı temsilcisi faaliyetin gerçekleştirildiği ülkede bulunan Bakanlık yurt dışı temsilcisi ile irtibata geçerek faaliyete ilişkin bilgi alır.
(5) Düzenlenen bir sözleşmede hizmet alınan taraf yabancı ise söz konusu sözleşme, yabancı şirketin yerleşik olduğu ülkedeki Bakanlık yurt dışı temsilcisinin onayına sunulmak üzere ilgili incelemeci kuruluş tarafından DYS üzerinden iletilir.
(6) Ticaret Müşavirliği/Ataşeliğinin bulunmadığı ve başka bir ülkenin Bakanlık yurt dışı temsilcisi tarafından akreditasyonun da sağlanmadığı yerler ile Ticaret Müşavirliği/Ataşeliğinin bulunduğu ancak kadroların münhal olduğu yerlerde Bakanlık yurt dışı temsilcisi onayı gerektiren evrakı ülkedeki diğer bir Bakanlık yurt dışı temsilcisi onaylar ve başvurulara ilişkin yerinde incelemeleri gerçekleştirerek ilgili formları düzenler. Ülkede başka Bakanlık yurt dışı temsilcisi bulunmadığı takdirde ise onaylamaya ilişkin hususları belirlemeye Bakanlık (İhracat Genel Müdürlüğü) yetkilidir.
Diğer hususlar
MADDE 18 –
(1) Bu Genelge kapsamındaki destek ödemelerinden yararlanılabilmesi için harcamayı gerçekleştiren şirket ile faturayı düzenleyen tarafın ilişkili kişi olmaması gerekmektedir.
(2) Harcama belgelerinin rayice uygunluğu konusundaki değerlendirme, yurt dışında düzenlenen belgelerde Bakanlık yurt dışı temsilcisi, yurt içinde düzenlenen belgelerde ise incelemeci kuruluş tarafından yapılır.
(3) Rayice uygun olmadığı tespit edilen harcamalar destek kapsamında değerlendirilmez.
YEDİNCİ BÖLÜM
İzleme ve Değerlendirme
İzleme ve değerlendirme süreci
MADDE 19 –
(1) Tasarım ve Ürün Geliştirme Projesinin destek kapsamına alındığı tarihten itibaren tasarım ve ürün geliştirme projesi uygun görülen şirket yıllık izleme ve değerlendirmeye ilişkin gerekli bilgileri DYS’ye yükler. Şirket proje süresince yılda bir kez Bakanlıkça yerinde incelenir ve projeye ilişkin performans değerlendirme raporu hazırlanır.
Hazırlanan rapor uyarınca şirket destek kapsamından çıkarılabilir. İlgili yılın harcamalarına ilişkin destek ödemesi, önceki yılın performans değerlendirme çalışması olumlu sonuçlandığında yapılabilir.
SEKİZİNCİ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Müeyyide
MADDE 20 –
(1) Tasarım ve ürün geliştirme projesi uygun görülen şirket tarafından satın alınan alet/teçhizat/malzeme/yazılımın tasarım ve ürün geliştirme faaliyetleri dışında kullanıldığının, destek süresi içinde satıldığı veya kiraya verildiğinin, istihdam edilen tasarımcı/modelist/mühendisin tasarım ve ürün geliştirme faaliyetleri dışında istihdam edildiğinin tespit edilmesi halinde, Kararın “Müeyyide” başlıklı 32 nci maddesi hükümleri çerçevesinde işlem tesis edilir. Şirketin bu kapsamdaki yükümlülükleri, destek sürecine ilişkin tüm performans değerlendirme çalışmaları tamamlanana kadar devam eder.
KEP adresinin kullanımı
MADDE 21 –
(1) DYS üzerinden sunulamayan ve Bakanlık/incelemeci kuruluş tarafından doğrudan ibrazı talep edilen her türlü bilgi ve belgenin başvuru yapan şirkete ait KEP adresi aracılığıyla Bakanlık/incelemeci kuruluş KEP adresine iletilmesi gerekir.
(2) Bakanlık/incelemeci kuruluş, DYS üzerinden yapılacak bildirimler hariç olmak üzere yapacağı tüm bildirimleri başvuru yapan şirkete KEP adresi aracılığıyla yapar.
Bakanlık/incelemeci kuruluş kayıtlarındaki adreslerinin/KEP adreslerinin güncel halde tutulması başvuru sahibinin yükümlülüğündedir.
(3) KEP aracılığıyla iletilen başvuruda yer alan belgelerden her birinin başvuru sahibini temsile yetkili kişi/kişiler tarafından 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu standartlarına uygun nitelikli elektronik sertifika kullanılarak oluşturulan elektronik imza ile imzalanması ve elektronik imzalı dokümanların dosya uzantılarının Bakanlık/incelemeci kuruluş Elektronik Belge Yönetim Sistemince tanınır olması zorunludur.
(4) DYS üzerinden sunulamayan ve Bakanlık/incelemeci kuruluş tarafından doğrudan ibrazı talep edilen her türlü bilgi ve belge, bu madde kapsamında belirlenen kriterler çerçevesinde sunulmaması halinde Bakanlık/incelemeci kuruluş tarafından değerlendirmeye alınmaz.
Yetki
MADDE 22 –
(1) Bu Genelgede düzenlenen hususlara ilişkin talimat vermeye, bu Genelgede yeni ek ihdas etmeye, bu Genelgenin mevcut eklerinde gerekli değişiklikleri yapmaya, özel ve zorunlu durumlar ile mücbir sebep hallerinde ortaya çıkacak hususları inceleyip sonuçlandırmaya ve ödenecek destek miktarını her türlü kamu alacağına karşılık mahsup etmeye ve bilgisayar veri işleme tekniği yoluyla elektronik ortamda yapılan işlemlerde yaşanacak teknik düzeydeki aksaklıklar nedeniyle uygulamada yaşanabilecek sorunları gidermeye ve bu konuda gerekli düzenlemeleri yapıp talimat vermeye Bakanlık (İhracat Genel
Müdürlüğü) yetkilidir.
Yürürlükten kaldırılan mevzuat
MADDE 23 –
(1) 2008/2 Sayılı Tebliğe Ait Uygulama Usul ve Esasları İle Destek Yönetim Sistemi Üzerinden İşleyişine Dair Genelge yürürlükten kaldırılmıştır.
Geçici hükümler
GEÇİCİ MADDE 1 –
(1) Bu Genelgenin yürürlüğe girdiği tarihten önce gerçekleştirilen/onaylanan/harcamasının tamamı veya bir kısmı yapılan (başvuru/ödeme belgesi tarihi Genelgenin yürürlüğe girdiği tarih veya söz konusu tarihten önce olan) proje (kapsama alınma, süre uzatımı ve revizyon) ve faaliyetlere ilişkin başvuruların sonuçlandırılmasında yürürlükten kaldırılan mevzuatın lehe olan hükümleri uygulanır. Bununla birlikte söz konusu başvurular, varsa bu Genelgenin lehe olan hükümlerinden de yararlandırılır.
(2) Bu Genelgenin 23 üncü maddesi ile yürürlükten kaldırılmış mevzuat ile yürürlükten kaldırılan 2008/2 Sayılı Tasarım Desteği Hakkında Tebliğe İlişkin Uygulama Usul ve Esaslarına Ait Genelgesi çerçevesinde yapılmış başvurulara ilişkin tüm iş ve işlemler KEP usulü ile sonuçlandırılır.
(3) Bu Genelgenin yürürlüğe girdiği tarihten önce Bakanlığa intikal etmiş ancak henüz sonuçlandırılmamış proje (kapsama alınma, süre uzatımı ve revizyon) başvuruları için Genelgenin 9 uncu maddesinin dördüncü fıkrası uygulanır.
(4) KEP aracılığıyla iletilen ve Bakanlık yurt dışı temsilcisi tarafından onaylanması uygun görülen belgelerin üzerine “5973 sayılı Karar çerçevesinde onaylanmıştır.” şerhinin düşülmesi, imzalanması, ad-soyad yazılması ve tarih atılması gerekir. Birden fazla sayfayı içeren belgelerde söz konusu şerhin kaç sayfayı kapsadığı belirtilerek sadece ilk ya da son sayfada yer alması ve diğer sayfalara ise Bakanlık yurt dışı temsilcisinin parafının atılması yeterlidir.
Yürürlük
MADDE 24 –
(1) Bu Genelge onaylandığı tarihte yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 25 –
(1) Bu Genelgeyi Bakanlık (İhracat Genel Müdürlüğü) yürütür.

EK 1 TASARIM VE ÜRÜN GELİŞTİRME PROJESİ DESTEĞİ KAPSAMINDAKİ ŞİRKETLER TARAFINDAN İNCELEMECİ KURULUŞA İLETİLMESİ GEREKEN BİLGİ VE BELGE

  1. DESTEK BAŞVURULARINA İLİŞKİN BİLGİ VE BELGELER

1) Tasarımcı, Modelist ve Mühendis İstihdamı Giderlerinin Desteklenmesi

İstihdam edilen personel giderlerine ilişkin;

a. Personel ile şirket arasında imzalanmış ve ilgilinin şirkette tasarımcı/yalnızca tasarım sürecinde görev alan mühendis/modelist olarak istihdam edildiğinin belirtildiği iş akdi,

b. Ücret tahakkuk (brüt) bordrosu,

c. Son 12 aya ait Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) prim ve hizmet belgeleri (tasarımcı yurt dışında istihdam ediliyorsa ilgili ülkeden temin edilecek bu mahiyetteki belgeler) (Resmi internet sitelerinden ulaşılan veya barkodlu/karekodlu belgeler için ayrıca düzenleyen kurum onayı aranmaz.),

ç.   İstihdam edilen personelin eğitim durumuna dair onaylanmış belge,

d. Ücretin personel hesabına yattığını gösterir ödeme belgesi,

e. Personelin tasarım departmanında istihdam edildiğini belirten taahhütname,

f. İncelemeci kuruluş tarafından istenebilecek diğer bilgi ve belge.

2) Alet, Teçhizat, Malzeme ve Yazılım Giderlerinin Desteklenmesi

Alet, teçhizat ve malzeme giderlerine ilişkin;

a.   Detaylı fatura,

b.   Ödeme belgesi,

c.   Alet, teçhizat, malzemelere ilişkin fotoğraflar,

ç.   Bakanlıkça onaylanmış projede belirtilen alet, teçhizat, malzeme ve yazılımların sadece  tasarım departmanında kullanılacağına dair taahhütname,

d.   İncelemeci kuruluş tarafından istenebilecek diğer bilgi ve belge.

Yazılım giderlerine ilişkin;

  1. Sözleşme,

-Yazılımı geliştiren şirket tarafından internet üzerinden ödeme yapılması suretiyle temin hakkı sağlanan yazılımlar için sözleşme aranmaz. Satın almanın gerçekleştiğine dair sipariş formu, aktivasyon ve doğrulama mailleri vb. çıktıların ibrazı yeterlidir.

b.   Detaylı fatura,

c.   Ödeme belgesi,

      -Yazılıma ilişkin ödemenin yapıldığı şirket ile faturayı düzenleyen şirket farklı ise, ödeme 

      yapılan şirket tarafından faturayı düzenleyen şirkete ilgili yazılımın   alım/satımı için yetki     

      verildiğine dair belgenin ibrazı gerekir.

ç.   Bakanlıkça onaylanmış projede belirtilen yazılımın sadece tasarım departmanında 

      kullanılacağına dair taahhütname,

d.   İncelemeci kuruluş tarafından istenebilecek diğer bilgi ve belge.

3) İnternet Sitesi Üyeliğine İlişkin Giderlerin Desteklenmesi

a.   Detaylı fatura,

b.   Ödeme belgesi,

c.   İnternet sitesine ait ara yüz çıktıları,

ç.   İncelemeci kuruluş tarafından istenebilecek diğer bilgi ve belge.

  • HARCAMA YETKİSİNE İLİŞKİN BİLGİ VE BELGELER

 Harcama yetkisi verilmesi talep edilen şirketlere ilişkin;

  1.  Yurt içinde yerleşik şirketler için, son sermaye yapısını gösterir Türkiye Ticaret Sicil  Gazetesi veya hazirun cetveli veya pay sahipleri listesi/çizelgesi,
  •  Yurt dışında yerleşik şirketler için, ortaklık yapısının açıkça gösterildiği şirket tescil  

 belgesi ve kuruluş sözleşmesi.

ÖNEMLİ NOTLAR:

1) DYS’de kayıtlı bulunan ve geçerliliği devam eden bilgi ve belgeler ile doğruluğu elektronik ortamda ilgili İBGS tarafından teyit edilebilen bilgi ve belgeler geçerli kabul edilir ve DYS’de yeniden ibrazı aranmaz.

2) İstihdam edilen personel giderlerine ilişkin 1 inci maddenin (c) bendinde talep edilen son 12 aya Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) prim ve hizmet belgeleri Genelgenin 6 ncı maddesinin ikinci fıkrasındaki koşulun teyidi amacıyla ilk başvuruda aynı personel için bir defaya mahsus talep edilir.  

EK- 2 ALET, TEÇHİZAT, MALZEME VE YAZILIM GİDERLERİ

          Alet, Teçhizat, Malzeme ve Yazılıma İlişkin Genel Giderler

  • Bilgisayar destekli tasarım, teknik çizim, modelleme/kalıp çıkartma ve görselleştirmeye mahsus bilgisayar programları (ERP, EDS vb. doğrudan tasarım amacına yönelik olmayan programlar hariç), bilgisayarlar (sadece masaüstü), çevre birimleri ve bunların aksam parçaları (server, hard disk gibi depolama aygıtları hariç)
  • Model ve numune üretiminde kullanılacak nitelikte el, ölçüm, ayar, kontrol ve test cihazları/aletleri

A. Moda Tasarımı Alanında Kullanılan Alet, Teçhizat, Malzeme ve Yazılım Giderleri

Yazılım ve Diğer Dijital Sistemler

CAD- Bilgisayar destekli tasarım sistemi

Cloud teknolojisi (Tasarıma mahsus)

Corel Draw Programı

Desen ve Çizim Programları

EAT Desen Programı

ENEAS Tasarım Programı

Freehand Programı

Nedgraphics Texelle Programı

Optiteks Pastal Programı

PDM Programı (Product Development Management) Tasarım Modülleri

PLM Programı (Product Lifecycle Management) Tasarım Modülleri

Renk Yönetimi Programları (Pantone Capsure;Pantone Color Manager; Pantone Grafik;RIP Programı vb)

SDS One Apex 3 Programı

Üç boyutlu vücut ölçü alma sistemleri

Alet/Teçhizat/Malzeme

Biye Kesme Makinesi (Azami 1 adet)

Buharlı/Pres Ütü Makinesi, Masası ve Aksamları (Azami 1 adet)

Çift İğne Makinesi (Azami 1 adet)

Deneme Dolabı (Azami 1 adet ve 10 kg kapasite)

Deri Dilimleme Makinesi (Azami 1 adet)

Deri İnceltme Yarma Makinesi  (numune) (Azami 1 adet)

Deri Kesim ve Araçlama Presi (numune) (Azami 1 adet)

Deriye Çıt Çıt Çakma Makinesi (Azami 1 adet)

Düğme Dikme Makinesi (Azami 1 adet)

Düz Dikiş Makinesi (Azami 1 adet)

Etek Paça Baskı Makinesi (Azami 1 adet)

Fleto Otomatı (Azami 1 adet)

Freze ve Zımpara Makinesi (Azami 1 adet)

Havalı Yapıştırıcı İlaç Sürme Makinesi (Azami 1 adet)

İlik Açma Makinesi (Azami 1 adet)

Kemer Makinesi (Azami 1 adet)

Kenar Boyama Makinesi (Azami 1 adet)

Kenar İnceltme Tıraş Makinesi (Azami 1 adet)

Köprü Makinesi (Azami 1 adet)

Lastik Makinesi (Azami 1 adet)

Lok Makinesi (Azami 1 adet)

Mekanik ve Elektronik Zigzag Makinesi (Azami 1 adet)

Numune Dijital Baskı Makinesi (Çalışma eni azami 1 metre, azami 1 adet)

Numune Dokuma Makinesi (Çalışma eni azami 130 cm, azami 1 adet)

Numune Halı Dokuma Makinesi (Azami 1 adet; kapasitesi numune genişliği itibariyle azami 100 cm)

Numune İplik Boyama Makinesi (Azami 1 adet ve 50 kg kapasite)

Numune Kesme Makinesi ve Kalıpları (Azami birer adet makine ve kalıp)

Numune Kumaş Boyama Makinesi (Azami 1 adet ve 50 kg kapasite)

Numune Örme Makinesi (Çalışma eni azami 40 cm, azami 1 adet)

Otomatik Deri Kesim Çift Pompa Kesim Makinesi (Azami 1 adet)

Otomatik Kalıp Yerleştirme ve Düzenleme Makinesi (Azami 1 adet)

Overlok Makinesi (Azami 1 adet)

Plotter (Azami 1 adet)

Prova Mankeni (Azami 1 adet)

Punteriz Makinesi (Azami 1 adet)

Reçme Makinesi (Azami 1 adet)

Renk Kataloğu (TC/TCX Pantone; TP/TPX Pantone vb)  

Rivet Çakma Makinesi (Azami 1 adet)

           Zincir Dikiş Makinesi (Azami 1 adet)         

B. Endüstriyel Tasarım Alanında Kullanılan Alet, Teçhizat, Malzeme ve Yazılım Giderleri   Yazılım Programları/Software   – 3d Modelleme ve  Görselleştirme  Programları (Başlıca 3d modelleme programları örnekleri: Ansys, Autocad, Autodesk 3d Max, Maya, Rhinoceros 3D, Type 3, Solid Works, Catia, Alias, Cad, Cinema 4, Poser, Solid Edge,Matrix,Jewelcad,  Blender, Photoshop, Indesign, TopSolid, MaterialiseNV, NetFabb, Meshlab, Patran, XSteel, Mark Mentat, FluidSim, Automotion Studia, Adams, MSC Apex, SimScale, PowerSim Studio, SimCAD, 6SigmaET, Flow-3D, Simufact, HyperWorks, NX8 CAE, Sim 3D, Working Model 2D, Working Model 3D, SimuCAST, SimCAD, PLM ve PDM programları (Tasarım Modülleri), Freehand, Coral Draw, Alias Sketchbook, Adobe Creative Cloud programları, Grasshopper, Autodesk Fusion 360, Siemens NX)   -Altium designer baskılı devre tasarım ve simülasyon programı   -Termal simülasyon programı     Alet, Teçhizatlar ve Malzemeler   – 3d Printer, Hızlı  Prototipleme Makinesi, 3d Tarayıcılar,  Plotter (2d büyük ebatlı yazıcılar), Çizim Tabletleri, Vray, Çizim yapmaya uygun ekran kartlarına sahip bilgisayarlar ve ekipmanları (Workstation, 23” üstü ekranlar ve 3d fareler), –   Üretilen prototipin kalitesini ve dayanımını ölçecek test cihazları basınç sensörü, ivme sensörü, hız sensörü, enkoder, strain gauge.   3d Modelleme ve Görselleştirme Programları   3d pdf Abaqus Abaqus for catıa AICON 3D Studio – Fotogrametri için Akusmod Ansa Ansys fluent Artemıs Atı canlab 3.0 Autoform Avl fıre Avl zebulon Bunkspeed Cargo dıagnostıc tool Converge Dewetron DW43 Dıagnostıc engıneerıng tool Dspace Ecas can2  dıagnostıc software Ensıght Femfat Fleetlog Gemoladder – PLC Programlama için Hbm ncode Hypermesh Hyperview Icem cfd Ics vehıcle spy Ideas I-deas Imc Inca v7.0 Insıde Ipemotıon 2015 Ipetronik fleetlog2 Ips 2.5.5b I-sıght Keyshot – 3d renderıng Kvaser can drıver Labview Lms scadas LMS Test Exress – LMS ve WFT için Lms test lab Lms vırtual lab Lms xs Metapost M-log Modefrontier Moveinspect HF – Fotogrametri için MPT – Servo Hidrolik Ekipmanları için Msc.adams cae Msc.adams chassıs Msc.adams flex Msc.adams vıbratıon Msc.adams vıew M-therm,m-sens,m-frq moduller Nastran Ncode glypworks – Analiz için Optıstruct Pro engıneer creo Radtherm Ricardo valdyn Rotec RPC Pro – Yol Simülatörleri için Samtec confıguratıon center Sketchbook pro Smartteam Squadrıga ıı Starcat5 Starccm Starcd TCE – ncode Somat için Tcvıs mockup Teamcenter Teamcenter 4tıer Teamcenter 9 Teamcenter vısmockup Tosca Vector canalyzer 8.0 Vis moch up Visart & Visart Player – Hızlı Çekim Kamerası için Vred   Otomotiv Sektöründe Kullanılan Alet, Teçhizat, Malzeme ve Yazılım Giderleri   15-pole D-Sub- socket 25X50 Mikrometre 4 Poster – 3 Eksenli Yol Simülatörü & XY Pos. 500 lük Kumpas Adaptör Dijital Torkmetre Airbrush, Anemometre Autoneum Alpha Cabin AVL Vibration Tachometer Adhesive Kit DeltaTron Power Supply Laser Tachometer Microphone Sound Level Calibrator&Vibration Level Calibrator Basınç ölçer Basınç Sensörleri Brake Pedal Trigger for VBOX Cable ECU CAN Interface w/6-pin LEMO (1Bsize) to 15-pin D-sub 12FT Cable USB-A to LEMO 0F 5-Pin CAEMAX Technologies Steering Sensor CAN Bus Interface USB Module CANCASE Card Reader Circuit Board Services LLC Data Acquisition System Çıtçıtlı Torkmetre x 4 Debi ölçer Debron Electronics Optical Door Velocity Meter Deplasman ölçer Deplasman Sensörleri DEWESoft Data Acquisition System Dijital Fotogrametri Dijital Kumpas Dijital Tork Olcum Adaptörü x 3 Dijital Torkmetre Dizel Sıcak Gaz Yakıcısı ECE R29-3 Test Tesisi Egr Cooler Test Düzeneği Egzos Emiş Fanı x 2 Ekipman Kontrol PC’leri Elektro-Dinamik Sarsıcı Emisyon ölçüm Cihazı Endevco Deltatron Converter Flash CAN Cable Flowmeter  Gres Pompası Heim System Analog Output Module Heim System Binaural Head Heim System DataRec4 DIC24 Break OutBox Heim System DataRec4 DIC24 Modul Heim System DataRec4 PWAC Modul Heim System DataRec4 PWD9D Modul Heim System ICP Module Heim System Microphone Module Heim System Sqlab Channel Label and Cover Set ICP Tip İvmeölçerler ICS & Intrepıds Veri Toplama Cihazları INLINE 6 ISVR High&Low Frequency Sound Source & Amplifier İvmeölçer (Kistler, PCB) Kafa Blok Akış Ölçüm Sistemi Kapı Kapanma Hızı Ölçme Cihazı Kaput –  Bagaj Açma – Kapatma Test Ekipmanı Kayar Kapı Açla – Kapatma Test Ekipmanı KH Systemtechnik GmbH Body Leakage Machine KISTLER-B&K Accelerometer Kil Fırını Kil şekillendirme ekipmanları Kimyasal yapıştırıcılar, sabitleyiciler, boyalar, forex, pleksi, çeşitlli metaller Kistler Accelerometer Kistler K-Beam Krom Kaplamalı Tekerlekli Tezgah Arabası Kuvvet ölçer KVASER Kvaser Leaf Light HS v2 OBDII La Vısıon Pıv-Laser Akış Ölçüm Sistemi Lavısıon 3 Boyutlu Deformasyon Ölçüm Sistemi (3D DIC) Lazer titreşim ölçer LMS Scadas Test Module MANOMETRE MAST – 6 Eksenli Yol Simülatörü & Sismik Kütle Matkap Bileme Makinası Mech Off Mekanik Percin Tabancası Mıknatıslı Salgı Alma Kompresörü Monarch Instruments Optical Sensor Multimetreler OBD II adapter cable for Sub-D15 Optımo Stonerıdge Oxford Technical Solutions GPS Navigation System Oxford Technical Solutions Vehicle-to-Vehicle Measurement Unit for ADAS testing Pantone Color Manager ( Desktop için ) Pantone Grafik PCB Impact Hammer ICP Pens Takımı Petes Lift Pnömatik Pistonlar POLYTEC RLV5500 Power Inverter 350W Powerwall Propan Tüp Seti Prototip ECU Race Technology GPS Navigation System Samtec Engıneerıng Tool  x 3 SCHEIB CAN BUS Servo Hidrolik Kontrolcüleri Servo Hidrolik Pistonlar Sıcaklık Sensörleri Input Module Sprey Akış Düzeneği Su Soğutma Sistemi Sub-D15 to Sub-D9 Converter for Samtec OBD II adapter cable for ES581.4 TC Pantone Telemetri Ölçüm Ekipmanı Test Fikstürleri Test Kontrolcüleri (PLC) Tiğ Kaynagı Tork ölçer TP Pantone Trans Palet UniMeasure Displacement Sensor UniMeasure Wire Rope Transducer (Analog) Üre Enjektör Kontrol Sistemi Vector Informatik GmbH CANCASE VN1630 – Data Logger VGA 15 Pin Female to VGA 9 Pin Female Adaptor Convertor Voltaj & Akım Sensörleri WayCon Displacement Sensor Webasto Hava Alma Aparatı WFT – Wheel Force Transducer Yan Havalı Motor Yan Kapı Açma – Kapatma Test Ekipmanı Y-cable to access the second CAN channel. Yol Dinamometresi Yol Dinamometresi (Ağır Vasıta) Yük Hücreleri   Mücevherat Sektöründe Kullanılan Alet, Teçhizat, Malzeme ve Yazılım Giderleri Makine-Teçhizat   Vakumlu cila motoru Rodaj makinesi(banyolu) Rodaj makinesi(kalemli) Bilyalı dolap Yıkama makinesi Şarnel çekme makinesi Tel çekme makinesi Yüzük  büyültme aparatı Bilezik büyültme aparatı Elmas haddeler (Kombine) Şarnel haddesi Heştek takımı Freze motor takımı Levha derecesi  (Şidesi) Tel  derecesi (Şidesi) Masa tipi matkap tezgahı Hidrozon kaynak makinesi Astar kesme makinesi (Şarnel için) Kurutma Makinesi Zincir örme makinesi Mine pişirme fırını ve mine boyaları Havalı kalem makinesi Mıhlamacılık araçları ( rokela, kalemler vb) Kalem atma makinesi Kumlama makinesi İstim makinesi Mum yığma veya indirme makinası Vulkanizatör (Pişirme presi) Mum kazanı Vakumlama ünitesi Havya takımı Kauçuk pişirme kalıbı Alçı pişirme fırını Mum indirme kazanı Vakumlu Döküm Makinesi Alçı temizleme makinesi Rapidshape S30L veya S90L veya S90SPEED Kuyumcu tezgahı   Yazılım   Photoshop, Matrix, Rhino, İllüstrasyon Jewelcad Keyshot Zbrush Magics Coreldraw  

TASARIM ve ÜRÜN GELİŞTİRME PROJESİ İZLEME ve DEĞERLENDİRME FORMU*

ŞİRKET TİCARET UNVANI 
PROJE ADI 
PROJE SORUMLUSU ADI-SOYADI UNVANI İLETİŞİM BİLGİLERİ (İş-Cep Tel. No.- E-posta Adresi) 
PROJE ONAY TARİHİ(Örnek: .. / .. / 201.)
FORM DÖNEMİ(Örnek: .. / .. / 201. – .. / .. / 201.)
FORM NO(Örnek: 1, 2 ya da 3)

* Süreçleri DYS üzerinden yürütülmeyen şirketler tarafından ibraz edilecektir.

ÖZEL AMAÇ VE HEDEFLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ
(Proje başvuru formunda beyan edilen özel amaç ve hedefler tablosu ile performans kriterlerinde belirlenen proje hedeflerin gerçekleşme düzeyine ilişkin bilgi aşağıdaki örnek tablo kullanılarak “detaylı” olarak açıklanmalıdır. Tabloda yer alan proje hedefleri “örnek” olarak yazılmış olup, proje başvuru formunda belirlenen hedeflerin aşağıdaki tabloya performans hedefi olarak yazılması gerekmektedir.)
İZLEME VE DEĞERLENDİRME (Projenin özel amaç ve hedeflerinin değerlendirilmesinde kullanılan yöntemler ile söz konusu özel amaç ve hedeflerin gerçekleşme durumuna ilişkin detaylı bilgi verilmelidir. Yazım alanı ihtiyaç duyulduğu kadar uzatılabilir.)
                       
TASARIM DEPARTMANININ DEĞERLENDİRİLMESİ (Tasarım departmanının şirket organizasyon şemasındaki yerini ve tasarım departmanın organizasyon şemasını belirterek, faaliyet dönemi içerisinde tasarım departmanına yönelik gerçekleştirilen faaliyetler hakkında genel bilgi veriniz.  Yazım alanı ihtiyaç duyulduğu kadar uzatılabilir.)
GENEL BÜTÇE
BİLANÇO DEĞERLERİ (TL)MEVCUT DURUM*1.YIL (Dönem: ../../201. –                     ../../201.)2.YIL (Dönem: ../../201. –                      ../../201.)3.YIL (Dönem: ../../201.                       ../../201.)
  Cari/Dönen Varlıklar    
Hazır Değerler    
Ticari Alacaklar    
Diğer Alacaklar    
Stoklar    
  Cari Olmayan/Duran Varlıklar    
     Toplam Varlıklar    
  Kısa Vadeli Yükümlülükler    
Finansal Borçlar    
Ticari Borçlar    
Diğer Yükümlülükler    
  Uzun Vadeli Yükümlülükler    
    Toplam Yükümlülükler    
    Özsermaye    

*Projenin onaylandığı yıl itibariyle yıllık veri yazılmalıdır.

GELİR TABLOSU (TL)MEVCUT DURUM*1.YIL (Dönem: ../../201. –                     ../../201.)2.YIL (Dönem: ../../201. –                      ../../201.)3.YIL (Dönem: ../../201.                       ../../201.)
Gelirler    
   Nihai Ürün Satışlarının Gelirleri Yurt içi Yurt dışı    
   Danışmanlık ve Tasarım Gelirleri    
   Diğer Gelirler    
Maliyetler    
Brüt Kar/Zarar    
Faaliyet Giderleri    
Finansman Giderleri    
FVÖK (faiz ve vergi öncesi kar)    
Net Kar/Zarar    

*Projenin onaylandığı yıl itibariyle yıllık veri yazılmalıdır.

İHRACAT BİLGİLERİ (Yazım alanı ihtiyaç duyulduğu kadar uzatılabilir.)
7.1. İhracat Tutarı (ABD Doları)İhracat Yapılan ÜlkeMEVCUT DURUM*1.YIL (Dönem: ../../201. –                     ../../201.)2.YIL (Dönem: ../../201. –                      ../../201.)3.YIL (Dönem: ../../201.                       ../../201.)
İhracat Tutarı (ABD Doları)     
1     
2     
TOPLAM     
7.2. İhracat Miktarı (kg/adet/m2 vb.)İhracat Yapılan ÜlkeMEVCUT DURUM*1.YIL (Dönem: ../../201. –                     ../../201.)2.YIL (Dönem: ../../201. –                      ../../201.)3.YIL (Dönem: ../../201.                       ../../201.)
İhracat Miktarı(kg/adet/m2 vb.birimi belirtilmelidir.)     
1     
2     
TOPLAM     
7.3. İhracat Birim Fiyat Analizi  İhracat Yapılan ÜlkeMEVCUT DURUM*1.YIL (Dönem: ../../201. –                     ../../201.)2.YIL (Dönem: ../../201. –                      ../../201.)3.YIL (Dönem: ../../201.                       ../../201.)
İhracat Birim Fiyat Analizi     
1     
2     
TOPLAM     

*Projenin onaylandığı yıl itibariyle yıllık veri yazılmalıdır.

8. YILLIK HARCAMA TABLOSU
Talep Edilen Destek Kalemi*Fatura TarihiFatura TutarıGümrük Beyannamesi tarih ve sayısı**Ödeme Belgesi TarihiÖdeme Belgesi TutarıDestek Başvuru TarihiAlınan Destek Tutarı
        
        
        
        
        
        
        

Tablo, Projenin ilgili yılı için doldurulacaktır.

*Destek kaleminin, faaliyette bulunulan farklı bir adreste konumlandırılması halinde açık adresi belirtiniz.

Adres:

**İthal edilen alet, teçhizat, malzeme için gümrük beyannamesi tarih ve sayısının belirtilmesi gerekmektedir.

 Talep edilen destek kalemi;

  • alet teçhizat malzemenin türünü
  • istihdamı desteklenen tasarımcı, modelist, mühendisin adı soyadını
  • üyesi olunan internet sitesinin adını
  • seyahati gerçekleştiren personelin adı soyadı ve seyahatin gerçekleştirildiği ülke/ülkeleri

kapsayacak detayda düzenlenmelidir.

9. TAAHHÜTNAME
PROJE SAHİBİ AŞAĞIDAKİ HUSUSLARI BEYAN EDER:
Bu formda verilen bilgiler doğrudur. Başvuru sahibi, ortaklarıyla (varsa) birlikte projenin hazırlanmasından ve yönetiminden doğrudan sorumludur. Başvuru sahibi, proje sağlayıcılarının belirlenmesinde “en iyi hizmet/en uygun fiyat” ilkesiyle hareket etmekle sorumludur. Başvuru sahibi projenin yürütüldüğü süre içerisinde faaliyetlerini sürdürmek ve gerektiğinde projenin finansmanına katılmak için yeterli mali kaynaklara sahiptir. Başvuru sahibi teklif edilen projeyi başarı ile tamamlamak için gerekli yönetim kapasitesine, profesyonel yeterliliğe ve niteliğe sahiptir.
Yetkili Temsilcinin Adı Soyadı  
Unvanı 
İmza ve Şirket Kaşesi         
Tarih ve Yer   

TASARIM ve ÜRÜN GELİŞTİRME PROJESİ REVİZYON FORMU*

ŞİRKET TİCARET UNVANI 
VERGİ NUMARASI 
PROJE ADI 
UYGULAMA ALANI☐MODA TASARIMI   ☐ENDÜSTRİYEL TASARIM
PROJE SORUMLUSU ADI-SOYADI UNVANI İLETİŞİM BİLGİLERİ (İş-Cep Tel. No.- E-posta Adresi) 

* Süreçleri DYS üzerinden yürütülmeyen şirketler tarafından ibraz edilecektir.

1.1 PROJENİN ADI
 1. PROJE FAALİYET ÇİZELGESİ (1.YIL)
FAALİYET1.YIL (201…)  TAHMİNİ BÜTÇE ($)
TASARIMCI İSTİHDAMI                                                          Onaylanan Bütçe: Örn: 1 adet tasarımcı (mevcut), 1 adet tasarımcı (yeni)   
Revizyon Talebi: Örn: 2 adet tasarımcı (yeni)   
Gerekçe:  
MODELİST İSTİHDAMI                                                          Onaylanan Bütçe: Örn: 2 adet modelist (mevcut), 1 adet modelist (yeni)   
Revizyon Talebi: Örn: 1 adet modelist (yeni) 
Gerekçe:  
MÜHENDİS İSTİHDAMI                                                          Onaylanan Bütçe: Örn: 1 adet mühendis (mevcut), 2 adet mühendis (yeni)   
Revizyon Talebi: Örn: 1 adet müdendis (yeni) 
Gerekçe:  
İSTİHDAM GENEL TOPLAMI (Onaylanan Bütçe) 
İSTİHDAM GENEL TOPLAMI (Revizyon Sonrası Toplam) 
ALET, TEÇHİZAT, MALZEME Onaylanan Bütçe: Örn: -1 adet kalıp makinesi – 2 adet atölye masası 
Revizyon Talebi: -1 adet triko örgü makinesi 
Gerekçe:    
YAZILIMOnaylanan Bütçe: Örn: – 1 adet AutoCAD 
Revizyon Talebi: Örn: – 1 adet CAD-CAM Sistemi   
Gerekçe:    
ALET, TEÇHİZAT, MALZEME VE YAZILIM GENEL TOPLAMI (Onaylanan Bütçe) 
ALET, TEÇHİZAT, MALZEME VE YAZILIM GENEL TOPLAMI (Revizyon Sonrası Toplam) 
SEYAHATOnaylanan Bütçe: Örn: – Fransa Paris’de düzenli olarak gerçekleştirilen ve sektörü yönlendiren Premier Vision Fuarına 1 moda tasarımcı ve 1 kumaş mühendisi tarafından ziyaret edilerek trendler yakından gözlemlenecek ve yeni sezon tasarımlarda kullanılacak   
Revizyon Talebi: – İtalya Como’da düzenli olarak gerçekleştirilen ve sektörü yönlendiren Proposte Fuarı 1 tasarımcı ve 1 mühendisi tarafından ziyaret edilerek trendler yakından gözlemlenecek ve yeni sezon tasarımlarda kullanılacak   
Gerekçe:      
İNTERNET SİTESİ ÜYELİĞİOnaylanan Bütçe: Örn: WGSN vb.   
Revizyon Talebi: Örn: shutterstock.com 
Gerekçe:      
SEYAHAT ve İNTERNET SİTESİ ÜYELİĞİ GENEL TOPLAMI (Onaylanan Bütçe) 
SEYAHAT ve İNTERNET SİTESİ ÜYELİĞİ GENEL TOPLAMI (Revizyon Sonrası Toplam) 
1.YIL TOPLAM TAHMİNİ BÜTÇE (Onaylanan Bütçe) 
1.YIL TOPLAM TAHMİNİ BÜTÇE (Revizyon Sonrası Toplam) 
2. PROJE FAALİYET ÇİZELGESİ (2.YIL)
FAALİYET2.YIL (201…)  TAHMİNİ BÜTÇE ($)
TASARIMCI İSTİHDAMI                                                          Onaylanan Bütçe: Örn: 1 adet tasarımcı (mevcut), 1 adet tasarımcı (yeni)   
Revizyon Talebi: Örn: 2 adet tasarımcı (yeni)   
Gerekçe:  
MODELİST İSTİHDAMI                                                          Onaylanan Bütçe: Örn: 2 adet modelist (mevcut), 1 adet modelist (yeni)   
Revizyon Talebi: Örn: 1 adet modelist (yeni) 
Gerekçe:  
MÜHENDİS İSTİHDAMI                                                          Onaylanan Bütçe: Örn: 1 adet mühendis (mevcut), 2 adet mühendis (yeni)   
Revizyon Talebi: Örn: 1 adet müdendis (yeni) 
Gerekçe:   
İSTİHDAM GENEL TOPLAMI (Onaylanan Bütçe) 
İSTİHDAM GENEL TOPLAMI (Revizyon Sonrası Toplam) 
ALET, TEÇHİZAT, MALZEME Onaylanan Bütçe: Örn: -1 adet kalıp makinesi – 2 adet atölye masası 
Revizyon Talebi: -1 adet triko örgü makinesi 
Gerekçe:  
YAZILIMOnaylanan Bütçe: Örn: – 1 adet AutoCAD   
Revizyon Talebi: Örn: – 1 adet CAD-CAM Sistemi   
Gerekçe:    
ALET, TEÇHİZAT, MALZEME VE YAZILIM GENEL TOPLAMI (Onaylanan Bütçe) 
ALET, TEÇHİZAT, MALZEME VE YAZILIM GENEL TOPLAMI (Revizyon Sonrası Toplam) 
SEYAHATOnaylanan Bütçe: Örn: – Fransa Paris’de düzenli olarak gerçekleştirilen ve sektörü yönlendiren Premier Vision Fuarına 1 moda tasarımcı ve 1 kumaş mühendisi tarafından ziyaret edilerek trendler yakından gözlemlenecek ve yeni sezon tasarımlarda kullanılacak   
Revizyon Talebi: – İtalya Como’da düzenli olarak gerçekleştirilen ve sektörü yönlendiren Proposte Fuarı 1 tasarımcı ve 1 mühendisi tarafından ziyaret edilerek trendler yakından gözlemlenecek ve yeni sezon tasarımlarda kullanılacak   
Gerekçe:      
İNTERNET SİTESİ ÜYELİĞİOnaylanan Bütçe: Örn: WGSN vb.   
Revizyon Talebi: Örn: shutterstock.com 
Gerekçe:      
SEYAHAT ve İNTERNET SİTESİ ÜYELİĞİ GENEL TOPLAMI (Onaylanan Bütçe) 
SEYAHAT ve İNTERNET SİTESİ ÜYELİĞİ GENEL TOPLAMI (Revizyon Sonrası Toplam) 
2.YIL TOPLAM TAHMİNİ BÜTÇE (Onaylanan Bütçe) 
2.YIL TOPLAM TAHMİNİ BÜTÇE (Revizyon Sonrası Toplam) 
3. PROJE FAALİYET ÇİZELGESİ (3.YIL)
FAALİYET1.YIL (201…)  TAHMİNİ BÜTÇE ($)
TASARIMCI İSTİHDAMI                                                          Onaylanan Bütçe: Örn: 1 adet tasarımcı (mevcut), 1 adet tasarımcı (yeni)   
Revizyon Talebi: Örn: 2 adet tasarımcı (yeni)   
Gerekçe:  
MODELİST İSTİHDAMI                                                          Onaylanan Bütçe: Örn: 2 adet modelist (mevcut), 1 adet modelist (yeni)   
Revizyon Talebi: Örn: 1 adet modelist (yeni) 
Gerekçe:  
MÜHENDİS İSTİHDAMI                                                          Onaylanan Bütçe: Örn: 1 adet mühendis (mevcut), 2 adet mühendis (yeni)   
Revizyon Talebi: Örn: 1 adet müdendis (yeni) 
Gerekçe:  
İSTİHDAM GENEL TOPLAMI (Onaylanan Bütçe) 
İSTİHDAM GENEL TOPLAMI (Revizyon Sonrası Toplam) 
ALET, TEÇHİZAT, MALZEME Onaylanan Bütçe: Örn: -1 adet kalıp makinesi – 2 adet atölye masası 
Revizyon Talebi: -1 adet triko örgü makinesi 
Gerekçe:   
YAZILIMOnaylanan Bütçe: Örn: – 1 adet AutoCAD   
Revizyon Talebi: Örn: – 1 adet CAD-CAM Sistemi   
Gerekçe:     
ALET, TEÇHİZAT, MALZEME VE YAZILIM GENEL TOPLAMI (Onaylanan Bütçe) 
ALET, TEÇHİZAT, MALZEME VE YAZILIM GENEL TOPLAMI (Revizyon Sonrası Toplam) 
SEYAHATOnaylanan Bütçe: Örn: – Fransa Paris’de düzenli olarak gerçekleştirilen ve sektörü yönlendiren Premier Vision Fuarına 1 moda tasarımcı ve 1 kumaş mühendisi tarafından ziyaret edilerek trendler yakından gözlemlenecek ve yeni sezon tasarımlarda kullanılacak   
Revizyon Talebi: – İtalya Como’da düzenli olarak gerçekleştirilen ve sektörü yönlendiren Proposte Fuarı 1 tasarımcı ve 1 mühendisi tarafından ziyaret edilerek trendler yakından gözlemlenecek ve yeni sezon tasarımlarda kullanılacak   
Gerekçe:      
İNTERNET SİTESİ ÜYELİĞİOnaylanan Bütçe: Örn: WGSN vb.   
Revizyon Talebi: Örn: shutterstock.com 
Gerekçe:    
SEYAHAT ve İNTERNET SİTESİ ÜYELİĞİ GENEL TOPLAMI (Onaylanan Bütçe) 
SEYAHAT ve İNTERNET SİTESİ ÜYELİĞİ GENEL TOPLAMI (Revizyon Sonrası Toplam) 
3.YIL TOPLAM TAHMİNİ BÜTÇE (Onaylanan Bütçe) 
3.YIL TOPLAM TAHMİNİ BÜTÇE (Revizyon Sonrası Toplam) 

4.2. GENEL BÜTÇE (Onaylanan Bütçe)

4.2. GENEL BÜTÇE (Revizyon Sonrası Toplam)

5. BAŞVURU TAAHÜTNAMESİ

BAŞVURU SAHİBİ AŞAĞIDAKİ HUSUSLARI BEYAN EDER:
Bu başvuruda verilen bilgiler doğrudur. Başvuru sahibi, (varsa) ortaklarıyla birlikte projenin hazırlanmasından ve yönetiminden doğrudan sorumludur. Başvuru sahibi, proje sağlayıcılarının belirlenmesinde “en iyi hizmet/en uygun fiyat” ilkesiyle hareket etmekle sorumludur. Başvuru sahibi projenin yürütüldüğü süre içerisinde faaliyetlerini sürdürmek ve gerektiğinde projenin finansmanına katılmak için yeterli mali kaynaklara sahiptir. Başvuru sahibi teklif edilen projeyi başarı ile tamamlamak için gerekli yönetim kapasitesine, profesyonel yeterliliğe ve niteliğe sahiptir.
Yetkili Temsilcinin Adı Soyadı  
Unvanı 
İmza ve Şirket Kaşesi         
Tarih ve Yer   

TASARIM ve ÜRÜN GELİŞTİRME PROJESİ SÜRE UZATIMI FORMU*

ŞİRKET TİCARET UNVANI 
VERGİ NUMARASI 
PROJE ADI 
UYGULAMA ALANI☐MODA TASARIMI ☐ENDÜSTRİYEL TASARIM
PROJE SORUMLUSU ADI-SOYADI UNVANI İLETİŞİM BİLGİLERİ (İş-Cep Tel. No.- E-posta Adresi) 

* Süreçleri DYS üzerinden yürütülmeyen şirketler tarafından ibraz edilecektir.

  1. PROJE GERÇEKLEŞME DURUMU
1.        PROJE BÜTÇESİ
BÜTÇE KALEMLERİÖNGÖRÜLENGERÇEKLEŞENGERÇEKLEŞME ORANI (%)ÖNGÖRÜLENGERÇEKLEŞENGERÇEKLEŞME ORANI (%)ÖNGÖRÜLENGERÇEKLEŞENGERÇEKLEŞME ORANI (%)ÖNGÖRÜLENGERÇEKLEŞENGERÇEKLEŞME ORANI (%)
İSTİHDAM            
Tasarımcı İstihdamı            
Modelist İstihdamı             
Mühendis İstihdamı             
ALET, TEÇHİZAT, MALZEME VE YAZILIM            
Alet, Makine, Teçhizat            
Yazılım            
SEYAHAT VE İNTERNET SİTESİ ÜYELİĞİ            
Seyahat            
İNTERNET Sitesi Üyeliği            

*Öngörülen: Tasarım ve Ürün Geliştirme Proje Başvuru Formunda beyan edilen bütçe rakamları

*Gerçekleşen: Projenin ilgili yılı sonu itibariyle destek ödemesi alınan bütçeyi ifade eder.

DEĞERLENDİRME
(Proje Başvuru Formunda öngörülen bütçenin gerçekleştirilememe gerekçeleri açıklanacaktır.)
DEĞERLENDİRME
(Proje Başvuru Formunda öngörülen ve gerçekleştirilemeyen performans kriterlerinin gerçekleştirilememe gerekçeleri detaylı biçimde açıklanacaktır.)
PROJE ÖZEL AMAÇ VE HEDEFLERİ
(Proje başvuru formunda beyan edilen özel amaç ve hedefler tablosu ile performans kriterlerinde belirlenen proje hedeflerin gerçekleşme düzeyine ilişkin bilgi aşağıdaki örnek tablo kullanılarak “detaylı” olarak açıklanmalıdır. Tabloda yer alan proje hedefleri “örnek” olarak yazılmış olup, proje başvuru formunda belirlenen hedeflerin aşağıdaki tabloya performans hedefi olarak yazılması gerekmektedir.)    
  1. YIL ( Dönem: …/../201-…/../201-)2. YIL ( Dönem: …/../201-…/../201-)3. YIL ( Dönem: …/../201-…/../201-)
Proje HedefleriMEVCUT DURUM*Öngörülen Değer*Öngörülen Değişim* (%)Gerçekleşen Değer (%)Gerçekleşen Değişim ** (%)Öngörülen Değer*Öngörülen Değişim* (%)Gerçekleşen Değer (%)Gerçekleşen Değişim ** (%)Öngörülen Değer*Öngörülen Değişim* (%)Gerçekleşen Değer (%)Gerçekleşen Değişim ** (%)Gerçekleşen Genel Değişim *** (%)
Birim İhraç Fiyatı ($/adet ya da kg)              
İhracat Tutarı  (Milyon $/yıl)              
Üretim Kapasitesi (1000 adet/yıl)                
Koleksiyon Sayısı **** (adet/ay)               
Tasarım Sayısı (adet/ay)              
Müşteri Sayısı (adet)              
Pazar Çeşitliliği (Ülke sayısı)              
Tasarımın Siparişe Dönüş Oranı (%)              
Tasarım Sayısı (adet/ay)              
* Proje başvuru formunda beyan edilen değerler kullanılmalıdır.
**Bir önceki yıla (döneme) göre değişim, yüzdelik olarak verilmelidir.
*** Mevcut durum’a göre değişim, yüzdelik olarak verilmelidir.
****Yalnızca moda tasarımı alanında gerçekleştirilen projeler için bilgi verilmelidir.
PROJE SONUÇ ANALİZİ
FAALİYETDETAYI
TASARIMCI İSTİHDAMI   Yıl bazında istihdamı desteklenen tasarımcı sayısı  Örn: Projenin -1 inci yılda 2 -2 nci yılında 3 -3 üncü yılında 4 tasarımcı istihdamı desteklenmiştir.  
MODELİST İSTİHDAMI       Yıl bazında istihdamı desteklenen modelist sayısı  Örn: Projenin -1 inci yılda 1 -2 nci yılında 2 -3 üncü yılında 3 modelist istihdamı desteklenmiştir.  
MÜHENDİS İSTİHDAMI  İstihdamı desteklenen mühendis sayısı ve mühendislik türü Örn: Projenin -1 inci yılda 1 tekstil mühendisi -2 nci yılında 1 tekstil mühendisi ve 1 kimya mühendisi -3 üncü yılında 2 tekstil mühendisi, 1 kimya mühendisi, 1 bilgisayar mühendisi istihdamı desteklenmiştir.
ALET, TEÇHİZAT, MALZEME Yıllar itibariyle istihdamı desteklenen alet, teçhizat, malzemenin türü ve sayısı Örn: Projenin -1 inci yılda 3 adet kalıp makinesi -2 nci yılında 10 adet atölye masası -3 üncü yılında 1 adet 3d tarayıcı alımı desteklenmiştir.
YAZILIMYıllar itibariyle alımı desteklenen yazılımlar Örn: Projenin – 1 inci yılında AutoCAD alımı desteklenmiştir.
SEYAHATYıllar itibariyle desteklenen seyahatlere ilişkin hedef ülkeler, seyahat süresi, sayısı ve amacı ile seyahat eden personel sayısı ve şirkette istihdam edildiği pozisyon Örn: Projenin 1 inci, 2 nci ve 3 üncü yıllarında 2 tasarımcı ve 1 mühendis tarafından 3 günlük bir seyahat kapsamında ziyaret edilen Fransa Paris’de düzenlenen Maison&Objet Fuarı desteklenmiştir.
İNTERNET SİTESİ ÜYELİĞİYıllar itibariyle üyeliği desteklenen internet sitelerin adları Örn: Projenin ilk yılından itibaren WGSN üyeliği desteklenmiştir.
  1. İLAVE DESTEK SÜRESİ TALEBİ VE PROJEKSİYONU
İLAVE DESTEK SÜRESİ TALEBİNİN AMACI
(Projenin neden yapıldığı ve ilave destek süresi sonucunda ulaşılmak istenen temel amaç açıklanacaktır.)  
İLAVE DESTEK SÜRESİ PROJEKSİYONU
 PROJE FAALİYET ÇİZELGESİ (1.YIL)
FAALİYET1.YIL (…/…/20….-…/…/20….)TAHMİNİ BÜTÇE ($)
TASARIMCI İSTİHDAMI                                                          Öngörülen istidam sayısı ve tasarım alanı  Örn: 1 adet tasarımcı (mevcut), 1 adet tasarımcı  
MODELİST İSTİHDAMI                                                          Öngörülen istidam sayısı Örn: 1 adet modelist, 1 adet modelist  
MÜHENDİS İSTİHDAMI                                                          Öngörülen istidam sayısı ve mühendislik türü Örn:1 adet tekstil mühendisi (mevcut),1 tekstil müh.   
İSTİHDAM GENEL TOPLAMI 
ALET, TEÇHİZAT, MALZEME Alınması öngörülen alet, teçhizat, malzemenin türü ve sayısı Örn: -1 adet kalıp makinesi – 2 adet atölye masası 
YAZILIMEdinilmesi planlanan yazılım tür ve sayısı Örn: – 1 adet AutoCAD – 1 adet CAD-CAM Sistemi 
ALET, TEÇHİZAT, MALZEME VE YAZILIM GENEL TOPLAMI 
SEYAHATGerçekleştirilmesi planlanan seyahatlere ilişkin hedef ülkeler, seyahat sayısı ve amacı ile seyahat edecek personel sayısı ve şirketteki pozisyonu Örn: – Fransa Paris’de düzenli olarak gerçekleştirilen ve sektörü yönlendiren Premier Vision Fuarına 1 moda tasarımcı ve 1 tekstil mühendisi tarafından ziyaret edilerek trendler yakından gözlemlenecek ve yeni sezon tasarımlarda kullanılacak 
İNTERNET SİTESİ ÜYELİĞİÖngörülen üyelik sayısı Örn: WGSN vb. 
SEYAHAT ve İNTERNET SİTESİ ÜYELİĞİ GENEL TOPLAMI 
1.YIL TOPLAM TAHMİNİ BÜTÇE 
 PROJE FAALİYET ÇİZELGESİ (2.YIL)
FAALİYET2.YIL (…/…/20….-…/…/20….)TAHMİNİ BÜTÇE ($)
TASARIMCI İSTİHDAMI                                                          Öngörülen istidam sayısı ve tasarım alanı  Örn: 2 adet tasarımcı (mevcut), 1 adet tasarımcı 
MODELİST İSTİHDAMI                                                          Öngörülen istidam sayısı Örn: 2 adet modelist (mevcut), 1 adet modelist  
MÜHENDİS İSTİHDAMI                                                          Öngörülen istidam sayısı ve mühendislik türü Örn: 2 adet tekstil müh. (mevcut), 1 adet tekstil müh.  
İSTİHDAM GENEL TOPLAMI 
ALET, TEÇHİZAT, MALZEMEAlınması öngörülen alet, teçhizat, malzemenin türü ve sayısı Örn: -1 adet kalıp makinesi – 2 adet atölye masası 
YAZILIMEdinilmesi planlanan yazılım tür ve sayısı Örn: – 1 adet AutoCAD – 1 adet CAD-CAM Sistemi 
ALET, TEÇHİZAT, MALZEME VE YAZILIM GENEL TOPLAMI 
SEYAHAT Gerçekleştirilmesi planlanan seyahatlere ilişkin hedef ülkeler, seyahat sayısı ve amacı ile seyahat edecek personel sayısı ve şirketteki pozisyonu Örn: – Fransa Paris’de düzenli olarak gerçekleştirilen ve sektörü yönlendiren Premier Vision Fuarına 1 moda tasarımcı ve 1 tekstil mühendisi tarafından ziyaret edilerek trendler yakından gözlemlenecek ve yeni sezon tasarımlarda kullanılacak 
İNTERNET SİTESİ ÜYELİĞİÖngörülen üyelik sayısı Örn: WGSN vb. 
SEYAHAT ve İNTERNET SİTESİ ÜYELİĞİ GENEL TOPLAMI 
2.YIL TOPLAM TAHMİNİ BÜTÇE 
 GENEL BÜTÇE
BÜTÇE KALEMLERİGERÇEKLEŞTİRİLEN BÜTÇE TOPLAMI($)*İLAVE 1.YIL($)İLAVE 2.YIL($)GENEL TOPLAM($)**
İSTİHDAM    
Tasarımcı İstihdamı    
Modelist İstihdamı   
Mühendis İstihdamı   
ALET, TEÇHİZAT, MALZEME VE YAZILIM    
Alet, Teçhizat, Malzeme    
Yazılım   
SEYAHAT ve İNTERNET SİTESİ ÜYELİĞİ    
Seyahat    
İnternet Sitesi Üyeliği   
TOPLAM    

*Proje kapsamında alınan destek ödemesi toplamını

**İlave destek süresi sonunda gerçekleşmesi öngörülen toplam bütçeyi ifade eder.

5. BAŞVURU TAAHÜTNAMESİ

BAŞVURU SAHİBİ AŞAĞIDAKİ HUSUSLARI BEYAN EDER:
Bu başvuruda verilen bilgiler doğrudur. Başvuru sahibi, (varsa) ortaklarıyla birlikte projenin hazırlanmasından ve yönetiminden doğrudan sorumludur. Başvuru sahibi, proje sağlayıcılarının belirlenmesinde “en iyi hizmet/en uygun fiyat” ilkesiyle hareket etmekle sorumludur. Başvuru sahibi projenin yürütüldüğü süre içerisinde faaliyetlerini sürdürmek ve gerektiğinde projenin finansmanına katılmak için yeterli mali kaynaklara sahiptir. Başvuru sahibi teklif edilen projeyi başarı ile tamamlamak için gerekli yönetim kapasitesine, profesyonel yeterliliğe ve niteliğe sahiptir.
Yetkili Temsilcinin Adı Soyadı  
Unvanı 
İmza ve Şirket Kaşesi         
Tarih ve Yer   
Başa dön tuşu