İhracat Destekleri Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar (Karar Sayısı: 10540)
CUMHURBAŞKANI KARARI
Karar Sayısı: 10540 08.11.2025-33071 Resmi Gazete
Ekli “İhracat Destekleri Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar”ın yürürlüğe konulmasına, 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 444 üncü maddesi ile 2976 sayılı Kanun hükümleri gereğince karar verilmiştir.
7 Kasım 2025
Recep Tayyip ERDOĞAN
CUMHURBAŞKANI
İHRACAT DESTEKLERİ HAKKINDA KARARDA DEĞİŞİKLİK YAPlLMASINA DAİR KARAR
MADDE 1- 17/8/2022 tarihli ve 5973 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan İhracat Destekleri Hakkında Kararın 13 üncü maddesinin başlığı “Eximbank’ın uyguladığı faiz oranı ile CIRR arasındaki farkın desteklenmesi ve Eximbank ihracat kredi sigortası tazmin desteği ile alıcı kredisi tazmin desteği” şeklinde ve birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“(1) Eximbank tarafından kullandırılan yatırım malı (yurt dışında üstlenilen taahhüt işleri kapsamında müteahhitlik şirketlerinin Türkiye’den tedarik edecekleri yatırım mallan dahil) içeren mal ihracatı alıcı kredilerinde (yurt içi ve/veya yurt dışı bankalar aracılığıyla kullandırılan alıcı kredileri ile alıct veya bankasının kredi hesaplarında izlenen iskonto kredileri ve akreditifli işlemler dahil) Eximbank’ın uyguladığı faiz oranı ile CIRR arasındaki farka tekabül eden faiz giderinin tamamı desteklenir.”
“( 4) Bu Karar kapsamında kullandırılan alıcı kredilerinin geri ödenmemesi durumunda Eximbank üzerinde kalan risk %25 oranında ve yıllık toplam en fazla 1.000.000.000 TL’ye kadar desteklenir.”
MADDE 2- Aynı Kararın 20 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
MADDE 20- (1) İhracat konsorsiyumu desteği kapsamına alınan şirketlerin danışmanlık, eğitim, tanıtım, pazar araştırması çalışması ve raporları, depolama hizmeti, birim kira ve temel kurulum/konsept mimari çalışma giderleri %50 oranında ve yıllık 48.000.000 TL’ye kadar desteklenir.
(2) Destek programı kapsamına alman ihracat konsorsiyumlarının hedef pazarlara yönelik danışmanlık, eğitim, tanıtım, pazar araştırması çalışması ve raporları, depolama hizmeti, birim kira ve temel kurulurn/konscpt mimari çalışma giderleri her bir hedef pazar için 5 yıl süreyle desteklenir.
(3) Destek programı kapsamına alınan ihracat konsorsiyumlarının kurumsal altyapı oluşturmaya yönelik danışmanlık ve eğitim giderleri ilk 5 yıllık destek dönemi için desteklenir.
(4) Bu madde kapsamında desteklenen ihracat konsorsiyumları destek süreleri boyunca 1O uncu maddenin üçüncü fıkrası ile 11 inci, 12 nci, 15 inci, 17 nci ve 18 inci maddelerde yer alan desteklerden. yararlandırılmazlar.”
MADDE 3- Aynı Karara aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 6- (1) Bu maddeyi ihdas eden Kararın 2 nci maddesinde belirtilen süreler, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla 20 nci madde çerçevesindeki desteklerden yararlanmakta olan ihracat konsorsiyumları için bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren başlar.”
MADDE 4- Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 5- Bu Karar hükümlerini Ticaret Bakanı yürütür.