İhracat Mevzuatıİthalat MevzuatıYönetmelikler

Ölçü ve Ölçü Aletlerinin İthalatında ve İhracatında Uygulanacak İşlemler Hakkında Yönetmelik

19.02.2011-27851 Resmi Gazete

ÖLÇÜ VE ÖLÇÜ ALETLERİNİN İTHALAT VE İHRACATINDA UYGULANACAK İŞLEMLERE DAİR YÖNETMELİK

Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, ölçü ve ölçü aletlerinin ithalat ve ihracatında uygulanacak usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu kapsamındaki ölçü ve ölçü aletlerinin ithalat ve ihracatında uygulanacak iş ve işlemleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 11/1/1989 tarihli ve 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanununun 12 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Bakanlık: Sanayi ve Ticaret Bakanlığını,
b) GTİP: Gümrük tarife istatistik pozisyonunu,
c) İl müdürlüğü: Sanayi ve ticaret il müdürlüklerini,
c) Kanun: 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanununu,
ifade eder.
İthalatta Bakanlıkça yapılacak işlemler
MADDE 5 – (1) Avrupa Birliği mevzuatından uyumlaştırılan yönetmelikler kapsamında olan, ilgili teknik düzenlemesine uygun olarak; tip onayı alınmış, muayene işlemleri, muayene işaretleri ve/veya damgalama işlemleri yapılmış ve muayene kuruluşu/onaylanmış kuruluş ile işlemleri tamamlanmış olan ölçü ve ölçü aletleri herhangi bir işleme tabi tutulmaksızın ithal edilir.
(2) Avrupa Birliği mevzuatından uyumlaştırılan yönetmelikler kapsamına girmeyen ölçü ve ölçü aletleri için, 17/10/2008 tarihli ve 27027 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ölçü ve Ölçü Aletleri Tip Onay Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde Bakanlıktan ulusal tip onay belgesi alınır. Ulusal tip onay belgesi alınmış, ilgili teknik düzenlemesine uygun olarak muayene işlemleri, muayene işaretleri ve/veya damgalama işlemleri tamamlanmış olan ölçü ve ölçü aletleri herhangi bir işleme tabi tutulmaksızın ithal edilir.
(3) Tip onayından muaf, ancak ilk doğrulama işlemine tabi olan, ilgili teknik düzenlemesine uygun olarak muayene işlemleri, muayene işaretleri ve/veya damgalama işlemleri tamamlanmış olan ölçü ve ölçü aletleri herhangi bir işleme tabi tutulmaksızın ithal edilir.
(4) (Değişik:RG-10/6/2017- 30092) İlgili teknik düzenlemesine uygun olarak piyasaya arz edilen ölçü ve ölçü aletlerinden ilk muayenesi yerinde yapılması zorunlu olanların, ithalatçı firma tarafından il müdürlüğüne ölçü ve ölçü aletinin ilgili teknik düzenlemesinde belirtilen ilk muayenesini yaptırmadan kullanılmayacağına ve/veya hizmete sunulmayacağına dair beyanı gerekir.
(5) İthalatla ilgili işlemler ilgili il müdürlüğü tarafından yürütülür.
İhracatta Bakanlıkça yapılacak işlemler
MADDE 6 – (1) Ölçü ve ölçü aletlerinin ihracatında Bakanlıktan veya il müdürlüğünden izin alınmaz.
Gümrük işlemleri
MADDE 7 – (1) İthal edilecek ölçü ve ölçü aletlerinin Bakanlıkça yapılacak gümrük işlemlerinde, 7/10/2009 tarihli ve 27369 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gümrük Yönetmeliğinin 181 inci maddesinin dördüncü fıkrasında belirtilen hükümler uygulanır.
(2) Bu Yönetmelik kapsamında ithalat denetimine tabi tutulacak ölçü ve ölçü aletlerinin GTİP listesi Bakanlıkça çıkarılacak tebliğ ile belirlenir.
Ticarette kullanılmayan ölçü ve ölçü aletleri
MADDE 8 – (1) (Değişik:RG-10/6/2017- 30092) Ticarette kullanılmayan ölçü ve ölçü aletlerinin ithalatında, Tek Pencere E Belge başvuru no, seri numarası, ithal gerekçeleri ve ürünü tanıtıcı bilgilerle il müdürlüğüne elektronik ortamda başvuru yapılır.
(2) (Değişik:RG-10/6/2017- 30092) Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b), (e) ve (g) bentlerinde yazılı ölçü ve ölçü aletlerinden teknik işler dışında ve ticarette kullanılabilecek nitelikte olanların üzerlerine, aletten ayrılmayacak ve silinmeyecek şekilde “ALIM VE SATIM İŞLERİNDE KULLANILAMAZ” ibaresi yazılır. Bu ifadenin gümrüğe girmeden yapıştırılmış olması esastır. Ancak, bu tür ölçü aletlerinin üzerine belirtilen ibarenin iliştirilmemiş olması halinde; ithalatçı tarafından bu ibarenin iliştirileceğini belirtir bir beyanı bulunması halinde gümrük işlemleri tamamlanır. Bu ibarenin ölçü aletine iliştirildiğinin il müdürlüğünce kontrolü yapılmadan ölçü ve ölçü aleti piyasaya arz edilemez ve/veya kullanıma sunulamaz.
(3) Birinci ve ikinci fıkralardaki şartları yerine getiren ölçü ve ölçü aletlerinin ithalatına il müdürlüğünce izin verilir.
(4) (Ek:02.04.2019-30733 R.G.) Maksimum kapasitesi 100 kg (100 kg dâhil)’a kadar olan ve 2/7/2016 tarihli ve 29760 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Otomatik Olmayan Tartı Aletleri Yönetmeliği (2014/31/AB)’nin 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen uygulamalarda kullanılması amaçlanarak üretilen, fiyat göstergesi ile satıcı ve alıcı için gösterge ekranları bulunan tartı aletleri, bu maddenin ikinci fıkrası kapsamında değerlendirilmez.
Yürürlükten kaldırılan yönetmelik
MADDE 9 – (1) 17/2/2000 tarihli ve 23967 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ölçü ve Ölçü Aletlerinin İthalatında ve İhracatında Uygulanacak İşlemler Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
MADDE 10 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 11 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Sanayi ve Ticaret Bakanı yürütür.

(30Aralık2023)

Başa dön tuşu