GenelgelerGümrük Genelgeleri

Geri Gelen Eşya-TPS Başvuruları (G.G.M.)

T.C.

TİCARET BAKANLIĞI

Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı :E-73421605-106.05 30.11.2023 / 90677649

Konu :Geri Gelen Eşya-TPS Başvuruları

DAĞITIM YERLERİNE

Tek Pencere Sistemi (TPS) üzerinden 0996 kodlu ve “TPS-HMB-BGB-Geri Gelen Eşya Belgesi” başvuru işlemlerine ilişkin olarak aşağıda belirtilen hususlarda teknik düzenlemeler yapılmıştır:

1- Başvuru işlemlerinin web-servis yöntemiyle daha hızlı yapılabilmesi için tek pencere web-servisleri hazırlanarak kullanıcıların kullanımına açılmış ayrıca gerek servis gerekse de arayüz aracılığı ile yapılan 0996 kodlu “TPS-BGB-Geri Gelen Eşya Belgesi” e-belge başvurularının doğrudan Hazine ve Maliye Bakanlığı Sisteminde ilgili vergi dairesine iletilmesi sağlanmıştır. Bu sayede 0996 kodlu “TPS-BGB-Geri Gelen Eşya Belge” adlı belge başvurusu doğrudan ilgili vergi dairesine gönderilmektedir.

2- İlgili vergi dairesi tarafından sistem üzerinden yapılan başvuru değerlendirildikten sonra geri gelen eşyanın ihracatında firmanın KDV istisnasından yararlanıp yararlanmadığı bilgisi ilgili vergi dairesi tarafından Tek Pencere Sistemine iletilmektedir.

3- İlgili vergi dairesi tarafından KDV istisnasından yararlanılmadığının tespiti durumunda; başvuru sonucu direkt olarak “onaylandı” statüsüne getirilmekte ve 23 haneli ID numarası sistem tarafından otomatik olarak oluşturularak yükümlü ve memur ekranında görüntülenebilmektedir. KDV istisnasından yararlanılmadığı bu durumlarda 0996 kodlu belge için gümrük memurunca ayrıca onay işlemi yapılmasına gerek bulunmamaktadır.

4- İlgili vergi dairesi tarafından yapılacak inceleme neticesinde başvuru içeriğindeki geri gelen eşyanın ihracatında KDV istisnasından yararlanıldığının tespiti durumunda; 0996 kodlu başvuru belgesinin onay işlemi, ilgili gümrük idaresince Tek Pencere Sistemi üzerinden gerçekleştirilerek 23 haneli ID numarası üretilmektedir.

5- İhracat işleminde KDV istisnasından yararlanılmış olması durumunda, iade edilen tutarlar göz önüne alınmak suretiyle ödenmesi gereken verginin hesaplanarak tahakkukunun gerçekleştirilmesi ve ödeme işleminin ilgili yükümlü tarafından gerçekleştirilmesinin sağlanması noktasında gerekli işlemlerin halihazırda olduğu üzere yapılması gerekmektedir.

6- Her iki durum sonucunda üretilen 23 haneli ID numarası ilgili gümrük idarelerince ithalata ilişkin tescil edilen basitleştirilmiş gümrük beyannamesinde “Belge/Kap/Konteyner Bilgileri” sekmesinde bulunan “Belgeler” alanında beyan edilerek geri gelen eşyaya ilişkin beyanname işlemlerinin tamamlanması gerekmektedir.

Diğer taraftan, 996 kodlu “TPS-HMB-BGB-Geri Gelen Eşya Belgesi” başvurusu içeriğinde bulunan veriler ilgili vergi dairelerine sistemler aracılığı ile aktarılmakta ve ilgili vergi daireleri tarafından taranmış ek belgelere ihtiyaç duyulmadan başvuru işlemleri tamamlanmakta olduğundan söz konusu işlemlere ilişkin olarak ilgili gümrük idarelerinde yapılan işlemlerde başvuru ekinde taranmış ek belge (beyanname, fatura, konşimento vb) istenilmesine gerek bulunmamaktadır.

Bu itibarla, 0996 kodlu “TPS-BGB-Geri Gelen Eşya Belgesi” işlemlerinin yukarıda belirtilen iş akışı bağlamında gerçekleştirilmesi gerekmekte olup konuya ilişkin bağlantınız gümrük idarelerinin bilgilendirilmesi ve bu kapsamda gerçekleştirilen 0996 kodlu “TPS-BGB-Geri Gelen Eşya Belgesi” işlemlerinde tespit edilen ve sorun teşkil eden hususların Genel Müdürlüğümüze bildirilmesi gerekmektedir.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Mustafa GÜMÜŞ

Bakan a.

Genel Müdür

Dağıtım:

1- Doğu Karadeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğüne

2- Gap Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğüne

3- İstanbul Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğüne

4- Orta Akdeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğüne

5- Orta Anadolu Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğüne

6- Uludağ Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğüne

7- Kaçkar Gümrük ve Dış Ticaret Bölge MüdürlüğüneKaynak: GGM

Başa dön tuşu